RIP PER LA LLENGUA DELS VALENCIANS

UNA LLENGUA PERSEGUIDA 

el sabio de Massamagrell
   

       Hui tenim coses més importants en que pensar ,la llengua es un tema menor front al paro ,les retallades ,la pujada d´impostos .Pero jo  vull donar el meu condol a una llengua que poquet a poquet va morint-se i poquets asistirem al seu soterrar .
      Hui el diari llevant en la seua edició digital (per que l´atra mai la compre) parla de que tanca la editorial valenciana del senia al segura per la jubilació del seu fundaor i la mort del seu maxim valedor Xavier Casp .
     El diari s´enganya en dir que es l´unica editorial que publica llibres en llengua valenciana encara queden algunes pero per a este diari de capital catalá i procatalanista pareix ser una gran noticia .
La academia valenciana de la llengua i els mijos de comunicació valencians que tenen el deure de promoure la llengua i cultures valencianes donen l´esquena a la llengua valenciana i tan sols durant el curt periode pre-estatutari ucd va ser l´unic partit que ficá la normativa de la RACV o de les normes del puig com a oficial per als valencians .Més de tres decades han pasat i la guerra linguistica ha acabat de morir per decret autonomic .
En paraules del poeta Joan Benet una llengua existix no a soles per tindre parlants, també es necesari que tinga obres escrites .El llatí te moltes obres escrites pero hui es una llengua morta no a soles per no tindre parlants sino per no tindre obres modernes que fan progresar la llengua .
El pp que al principi defensà que els valencians tinguerem la nostra propia normativa en les nostres paraules es plegá als imperatius catalans gracies als pactes en Ciu i hui podem vore a carrecs del pp que de viva veu parlen en més que un correctisim valenciá ficar els seus escrits i discursos en una normativa importada ,un invent a mig camí del catalá i la nostra llengua valenciana .Una prova es el nostre alcalde Miguel Bailach ell per lo que me conten en el seu entorn ell es valencianista i en els seus escrits sempre apareix un "nosaltres","servei" ;"altres" arcaismes que no son valencians .
Pero no podem a soles criminalisar al pp ,els partits d´esquerres han presionat per a que la visió unificadora fusteriana siga l´imperant en els nostres centres educatius ,administracions i mijos de comunicació .
En la mort  del valencianisme polític i la quasi exclusió social del valencianisme asociatiu la llengua ferida es queda sense defensors i com diu Manolo Latorre president del gav en els seus escrits "la llengua no es pacta es defen" i si el poble valenciá com ja va pasar en els nostres furs no vol defensarla asistirem en unes decades al oblit i defenestració d´una llengua de les més riques i antigues d´Europa convertida es un dialecte infecte part de la gran llengua imperial catalana i encara que puga pareixer que els catalanistes han guanyat la partida no es aixina puix el poble no vol parlar en ixa llengua inventada i parlará i escriurá en castellá .
Les proves son abrumaores i any darrere any baixa el numero de valenciano-parlants gracies a que el poble no sent com a propi un dialecte imposat i ficat en calçe en el nostre estatut d´autonomía per Francisco Camps un home que no soles mos ha dixat en la ruina sino que mos ha llevat la nostra personalitat 

Comentarios

Entradas populares de este blog

A MIGUEL BAILACH NO LE IMPORTA MASSAMAGRELL SOLO LOS SUYOS

EL VALENCIANISME RECLAMA UN BURJASSOT MÉS VALENCIANISTE

LA WEB DEL AYUNTAMIENTO DE MASSAMAGRELL